"Manusia akan mati bila-bila masa,tetapi TULISAN boleh kekal selama mungkin..
Tulislah perkataan yang boleh menyebabkan kita GEMBIRA di akhirat kelak.."

Sunday, 6 January 2013

Sesungguhnya Aku Tak Tahu

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasihani Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera kepada sahabat-sahabat seperjuangan sekalian.


Alhamdulilah kerana masih dihidupkan lagi pada hari ini. masih lagi diberi peluang untuk beribadat kapadaNya. sedar tak sedar mungkin ada yang terasa dengan diri ini. sepuluh jari disusun memohon ber'infinity' kemaafan andai wujudnya keadaan sedemikian. sesungguh nya diri ini hanyalah insan biasa, pelbagai kekurangan. 

 
Allah swt berfirman yang bermaksud:

 "Dan hendaklah kamu beribadat kepada Allah dan janganlah kamu menyekutukan Dia dengan sesuatu pun. Dan berbuat baiklah terhadap kedua ibu bapa dan kaum kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin, jiran tetangga yang dekat dan jiran tetangga yang jauh, rakan sejawat, orang yang musafir dan hamba sahaya. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang takbur dan membangga-banggakan diri" (QS 4:36)

Tegurlah jika nampak salah, Jangan membenci tanpa kata sepatah.


Ya Allah..sesungguhnya aku tak tahu.
"Nuh berkata: Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dari memohon kepada Engkau sesuatu yang aku tiada mengetahui (hakikat)nya dan sekiranya Engkau tidak memberi ampun kepadaku, dan (tidak) menaruh belas kasihan kepadaku, nescaya aku termasuk orang-orang yang merugi." (Surah Hud ayat: 47)
"Orang yang dapat menegur orang lain adalah orang yang sedia menerima teguran orang lain."

Setiap orang yang menegur pasti sedia juga untuk ditegur. Ramai yang tidak mampu lakukan ini. 
Hanya suka menegur tetapi tidak pula suka ditegur. Sebab itu penting apabila menegur ingatkan diri terlebih dahulu, teguran itu adalah terlebih dahulu untuk diri sendiri.

bak kata-kata Horatio Caine dalam CSI Miami:

… di penghujung hari jika kita tidak saling membantu, kita akan mati sendirian… fi amanillah..(sekadar peringatan untuk diri sendiri sebenarnya)
Sekian sahaja nukilan rasa hati. Terima kasih kerana sudi membaca :D


xoxo A

No comments:

Post a Comment